top of page

Wat is fasciatherapie ?

Fasciatherapie biedt een holistische benadering van de patiënt, die van toepassing is voor alle aandoeningen die vallen binnen het werkveld van de kinesitherapeut.

​

Echter, binnen een sessie fasciatherapie, staat niet de pathologie, maar wel de persoon centraal. We creëren een kwalitatieve setting waardoor het lichaam en de persoon terug in zijn volle kracht en potentieel kan functioneren. Zo kunnen we leren van ons lichaam: ”Wat zijn de patronen die leiden tot deze klachten en hoe kunnen we ze ombuigen tot iets constructiefs en gezond?” , zodat we deze klachten kunnen vermijden en in handen nemen.

 

De begeleiding met fasciatherapie kan onder de vorm van:

  • Manuele therapie: Aan de hand van zachte, manuele bewegingen worden spanningsvelden in het lichaam losgemaakt en worden de juiste omstandigheden gecreëerd om de autogene genezingskracht van het lichaam aan te spreken. Zo komt het lichaam weer in beweging én tot rust.

  • Bewegingstherapie: Sensoriële, trage bewegingen en oefeningen die uitgevoerd worden met veel aandacht voor de ontrolling van de beweging. We herstellen zo de beweging van de vrijgemaakte zones (in manuele therapie) en integreren deze in ons globaal bewegingspatroon. Deze nieuwe gewaarwording van hoe we bewegen en wat we zelf kunnen veranderen, zorgt voor een mooie betrokkenheid ten opzichte van ons eigen lichaam en brengt ons in contact met ons potentieel en onze groeimogelijkheden. Het geeft een nieuwe vorm van expressie, een andere visie op onze beweging, pijn, pathologie, maar vooral ook op onszelf. Meditatie of interiorisatie kan hierbij eveneens ingezet worden om tot deze zelfde doelen te komen.

  • Verbalisatie of een therapeutisch gesprek: tijdens of na een behandeling kan er samen met de patiënt ingegaan worden op de ervaringen die we opgedaan hebben tijdens de behandeling. Zo wordt de patiënt zich bewust van de mentale invloed die we hebben op ons lichaam en kan men zich bewust worden van wat ons lichaam ons vertelt.

bottom of page